Du behöver
- 50 g jäst
- 5 dl filmjölk eller standardmjölk
- 1.5 msk brödkrydda eller motsvarande mängd malen anis, fänkål och kummin
- 4 dl grovt rågmjöl
- 8 dl vetemjöl special
- 1 dl mörk sirap eller brödsirap
- 2 tsk salt
- 50 g smör rumsvarmt
- 1 st ägg till pensling
- smör ost och prickig korv till servering
Gör så här
1
Smula ner jästen i en degbunke och rör ut den tillsammans med filmjölken. Låt filmjölken vara kylskåpskall om du har gott om tid att låta bröden jäsa, eller ljumma den lite om du är otålig.
2
Tillsätt kryddor, mjölsorterna, sirap, salt och det mjuka smöret. Arbeta ihop till en deg och knåda i 5–10 minuter för hand eller i hushållsassistent. Låt jäsa övertäckt i minst 40 minuter.
3
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två bitar. Forma varje bit till en limpa och lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa övertäckta i minst 30 minuter.
4
Pensla med uppvispat ägg och grädda i 200 grader i nedre delen av ugnen cirka 40 minuter. Sänk temperaturen till 175 grader om bröden börjar få för mycket färg. Låt svalna.
5
Skär limpan i skivor. Bred med smör och lägg på en skiva ost och ett par skivor prickig korv.
Lägg till tid för jäsning och gräddning