Sirapslimpa med grovt rågmjöl

Du behöver 50 g jäst 5 dl filmjölk eller standardmjölk 1.5 msk brödkrydda eller motsvarande mängd malen anis, fänkål och kummin 4 dl grovt rågmjöl...

Tillagningstid: 25 minuter
2 portioner

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 5 dl filmjölk eller standardmjölk
  • 1.5 msk brödkrydda eller motsvarande mängd malen anis, fänkål och kummin
  • 4 dl grovt rågmjöl
  • 8 dl vetemjöl special
  • 1 dl mörk sirap eller brödsirap
  • 2 tsk salt
  • 50 g smör rumsvarmt
  • 1 st ägg till pensling
  • smör ost och prickig korv till servering

Gör så här

1
Smula ner jästen i en degbunke och rör ut den tillsammans med filmjölken. Låt filmjölken vara kylskåpskall om du har gott om tid att låta bröden jäsa, eller ljumma den lite om du är otålig.

2
Tillsätt kryddor, mjölsorterna, sirap, salt och det mjuka smöret. Arbeta ihop till en deg och knåda i 5–10 minuter för hand eller i hushållsassistent. Låt jäsa övertäckt i minst 40 minuter.

3
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två bitar. Forma varje bit till en limpa och lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa övertäckta i minst 30 minuter.

4
Pensla med uppvispat ägg och grädda i 200 grader i nedre delen av ugnen cirka 40 minuter. Sänk temperaturen till 175 grader om bröden börjar få för mycket färg. Låt svalna.

5
Skär limpan i skivor. Bred med smör och lägg på en skiva ost och ett par skivor prickig korv.


Kommentar:
Lägg till tid för jäsning och gräddning

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top