Du behöver

  • Päron
  • 2 stora eller 4 små Conference­päron, skalade
  • 1 citron
  • 2 dl vitt vin
  • 3 dl vatten
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1 vaniljstång, delad och urskrapad
  • 1 röd chili, hackad
  • Rödvinbärskesella
  • 125 g röda vinbär, spara några bär till garnering
  • 2 msk strösocker
  • 2 dl kesella, 10%
  • Garnering
  • 1/2 dl pistagenötter, rostade och grovhackade
  • 2 msk färsk oregano, plockade blad

Gör så här

1
Päron Skala citronen tunt med potatisskalare och pressa den. Koka upp skal- och citronsaft, vitt vin, vatten, socker, vaniljstång och vaniljfrön.

2
Lägg i päronen och sjud under lock i cirka 15 minuter tills päronen nästan är mjuka. Sila av º av lagen i en kastrull och låt päronen svalna i den resterande 1/4, ställ kallt. Tillsätt chili i lagen och koka ner utan lock i 12–15 minuter, tills det blir en gyllene karamell.

3
Halvera päronen och kärna ur dem. Grilla dem (i grillpanna) eller stek dem hastigt så att de får grillränder eller en lätt stekyta.

4
Rödvinbärskesella Mosa bär och socker försiktigt i en bunke. Tillsätt kesellan och blanda till en kräm. Lägg rödvinbärskesella i mitten av en djup tallrik. Lägg på päronhalvor och ringla över lite chilikaramell. Garnera med pistagenötter och färska oreganoblad.


Kommentar:
Recept från mästerkocken Louise Johansson. Tips! Kesella är lätt att komplettera desserter med, testa även att smaksätta med till exempel mynta, citronmeliss, flädersaft, andra bär eller saffran.