Du behöver
- 4 prt ris
- 600 g grön sparris
- vatten salt, socker
- 6 st spättafiléer
- 4 dl fiskbuljong
- 3 msk vetemjöl
- 1 st lime rivet skal och saft
- 0.5 dl matyoghurt kokbar
- 2.5 msk gräslök finskuren
- 4 tsk laxrom eller liknande
Gör så här
1
Koka ris efter paketets recept.
2
Skär eller bryt bort den ned-ersta torra biten på varje sparrisstång. Koka upp 1 liter vatten med 2 tsk salt och 1 tsk socker. Sjud sparrisen nätt och jämnt mjuk i cirka 5 minuter. Ta upp, låt rinna av.
3
Dela upp sparrisen i fyra eller åtta högar, tandpetarfäst en spättfilé runt varje hög. Koka upp vatten och fond eller tärning till buljong i vid kastrull. Lägg i sparrisbuketterna och sjud under lock tills fisken är genomskinlig, cirka 2 minuter. Ta upp, håll varmt.
4
Skaka mjöl och 1/2 dl limesaft plus vatten jämnt i ren burk med skruvlock, vispa ner i sjudande buljong. Blanda i yoghurt och gräslök, smaka av. Toppa spätta-buketterna med rom.