Du behöver

  • 4 prt ris
  • 600 g grön sparris
  • vatten salt, socker
  • 6 st spättafiléer
  • 4 dl fiskbuljong
  • 3 msk vetemjöl
  • 1 st lime rivet skal och saft
  • 0.5 dl matyoghurt kokbar
  • 2.5 msk gräslök finskuren
  • 4 tsk laxrom eller liknande

Gör så här

1
Koka ris efter paketets recept.

2
Skär eller bryt bort den ned-ersta torra biten på varje sparrisstång. Koka upp 1 liter vatten med 2 tsk salt och 1 tsk socker. Sjud sparrisen nätt och jämnt mjuk i cirka 5 minuter. Ta upp, låt rinna av.

3
Dela upp sparrisen i fyra eller åtta högar, tandpetarfäst en spättfilé runt varje hög. Koka upp vatten och fond eller tärning till buljong i vid kastrull. Lägg i sparrisbuketterna och sjud under lock tills fisken är genomskinlig, cirka 2 minuter. Ta upp, håll varmt.

4
Skaka mjöl och 1/2 dl limesaft plus vatten jämnt i ren burk med skruvlock, vispa ner i sjudande buljong. Blanda i yoghurt och gräslök, smaka av. Toppa spätta-buketterna med rom.