Du behöver

  • 1 kg småsillsfilé eller strömmingsfilé

Lag

7 dl vatten
0.75 dl salt
1.25 dl ättiksprit (12 %)

Kryddor

5 dl strösocker
1 tsk salt
1 tsk vitpepparkorn krossade
1 tsk kryddpepparkorn krossade
1 msk citronpeppar
2 st lökar stora gula
2 st rödlökar stora
2 st lagerblad
2 dl hackad dill (en rejäl bunt)
1 dl ättiksprit (12 %)

Gör så här

1
Skölj och dra skinnet av filéerna.

2
Koka upp vatten, salt och ättikssprit till lagen och låt den kallna. Häll lagen över fisken, se till så att den täcker, och låt stå i kylen i minst 12 timmar. Häll bort lagen och låt fisken rinna av i ett durkslag.

3
Blanda socker, salt och pepparsorter i en skål. Skala, kvarta och skiva lökarna tunt.

4
Varva fisk med kryddblandning, lök, lagerblad, dill och ättikssprit i en burk med tättslutande lock. Låt stå kallt i två dygn.


Kommentar:
Detta är ett av redaktionens bästa midsommarrecept från nr 25-27/2013. Det här receptet har Susanna Hedengren bidragit med.