Du behöver
- 1 kg blomkål
- salt
- 1 tärning hönsbuljong (eller grönsaksbuljong)
- 4 st hela regnbågsforeller ca 250 g per fisk
- 2 st rödlökar
- 2 st knipplökar (eller 4 salladslökar)
- 200 g bellaverde sparrisbroccoli eller vanlig broccoli
- 1 st citron det yttersta finrivna skalet
- 3 msk citronsaft
- 1 dl kapris + lite av lagen
- 50 g pinjekärnor
- 4 msk olivolja
- 25 g smör
- 1.5 dl crème fraîche (40 %)
Gör så här
1
Skär blomkålen i bitar och koka i lättsaltat vatten tillsammans med buljongtärningen i cirka 20 minuter tills blomkålen är mjuk. Dra blomkålen från värmen och vänta tills fisken börjar bli klar.
2
Sätt ugnen på 200 grader. Skölj fiskarna och torka med hushållspapper. Skär skåror på ena sidan och salta lätt inuti fiskarna och lägg dem på bakplåtspapper, med skårorna uppåt, i en stor ugnsform.
3
Strimla rödlöken, skiva knipp-
4
löken. Skär av halva broccoliskaften. Lägg buketterna åt sidan, hacka stjälkbiten och blanda med löken.
5
Riv citronskal över löken, och pressa i citronsaften, tillsätt kaprisen och pinjenötterna. Lägg i broccolibuketterna och tillsätt
6
2 kryddmått salt och 2 matskedar olivolja. Blanda ordentligt.
7
Fyll fiskarna med grönsaksblandningen och lägg det som blir över runt om i formen.
8
Drissla resten av olivoljan över fiskarna och tillaga dem i ugnen i cirka 20 minuter eller tills de fått fin färg och är genomstekta. När köttet lätt lossnar från ryggbenet är den klar.
9
Slå av kokvattnet från blomkålen och mosa med en stöt tillsammans med smör. Vispa ner creme fraiche med en elvisp eller en stavmixer och smaka av med salt.