Du behöver
- 1 fänkål
- 2 morötter
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 1 msk olja
- ½ kuvert saffran
- ½ dl vitt vin
- 1 burk krossade tomater
- 3 ½ dl grönsaksbuljong
- 1 burk, ca 240 g, stora vita bönor
- salt
Gör så här
1
1 Ansa fänkålen. Skär bort eventuella mörka bitar och stocken.
2
Skär i mindre bitar.
3
4
2 Slanta morötterna och hacka löken.
5
6
3 Hetta upp oljan. Lägg i fänkål, morötter och lök. Pudra över saffran. Låt fräsa på låg värme under omrörning cirka 5 minuter. Häll på vin, rör om. Tillsätt tomater och buljong. Låt puttra tills grönsakerna är al dente.
7
8
4 Häll i bönorna strax före servering. Smaka av med salt. Servera med aioli eller annan kall sås.
Bönor innehåller fina proteiner, kostfiber och mineraler. Kolhydraterna är av den långsamma sorten och hjälper till att hålla mättnadskänslan lång tid.
154 KCAL PER PORTION
7 g protein, 5 g fett, 19 g kolhydrater