Du behöver

  • 3 dl vatten
  • 100 g smör
  • 2 dl vetemjöl
  • 3 st ägg medelstora
  • vaniljkräm
  • 1 st vaniljstång
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 msk strösocker
  • 1 nypa salt
  • 2 st äggulor
  • 3 st gelatinblad
  • 100 g mörk choklad (70 %) till pensling

Gör så här

1
Värm ugnen till 200 grader. Koka upp vattnet med smöret, rör i mjölet med trägaffel. Koka massan kort under omrörning tills den släpper kastrullen. Ställ smeten att svalna något. Rör sen i två ägg, ett i sänder, och rör smeten kraftigt dessemellan. Vispa upp tredje ägget och rör i lite i taget till spritsvänlig konsistens.

2
Ställ en spritsstrut (eventuellt med taggigt munstycke på) i hög vispskål och fyll den med smeten. Rita 8–10 cm långa tjocka streck på baksidan av bakplåtspapper, inte för tätt. Spritsa smet längs strecken, inte för tunt. Grädda 25–30 minuter utan att öppna ugnen första halvtiden. Kakorna ska kännas lätta. Låt svalna och klipp eller skär ett lock av dem alla. Smält choklad och pensla locken tjockt. Låt stelna.

3
Snitta vaniljstången och koka den i 1 1/2 dl grädde på svag värme under lock 5 minuter. Ta upp stången. Dra kastrullen från spisen, rör i socker, salt och en äggula åt gången. Blötlägg gelatinet i kall­vatten som täcker.

4
Sjud nu krämen på medelvärme under vispning tills den tjocknar. Blanda i avrunnet gelatin och rör krämen helt kall bredvid spisen. Elvispa resten av grädden fast, blanda i. Klicka eller spritsa kräm i kak­bottnarna, toppa med chokladpenslade lock.


Kommentar:
En elegant fransk kondisbakelse är eclairen, en vaniljkrämsfylld petit choux.