Du behöver

  • 400 g kokta kikärter
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 1 citron, skalet av, rivet
  • 1/2 dl ströbröd
  • 1 tsk mald koriander
  • 1 tsk mald muskot
  • 1 tsk spiskummin
  • 1/2 tsk kanel
  • 1 ägg (eller ett par skedar olivolja till om du vill utesluta ägg)
  • 1 msk olivolja

Gör så här

1
1. Mixa kikärterna eller mosa dem med en gaffel. Det ska fortfarande vara bitar kvar, inte en slät massa. Blanda kikärtsmos med vitlök, citronskal, ströbröd, kryddor och ägg.

2
2. Blandningen ska vara smidig och saftig. Känns den torr, droppa ner lite av citronsaften. Rulla till bollar och låt vila i kyl minst en halvtimme.

3
3. Stek dem på medelhög värme till de blivit gyllene. Servera som de är eller med en stark tomatsås.


Kommentar:
En släkting till falafelbollar. Goda att äta till drinken eller i kryddig tomatsås som huvudrätt.

Kikärter är mättande och nyttiga med sitt relativt sett höga proteininnehåll. Ät dem varma med lite olja och flingsalt eller kalla i en sallad. De passar också bra att forma till biffar och järpar.

154 KCAL PER PORTION (beräknat på 6 portioner)
E% 20 procent protein, 32 procent fett, 49 procent kolhydrater