Du behöver
- 400 g kokta kikärter
- 2 vitlöksklyftor, finhackade
- 1 citron, skalet av, rivet
- 1/2 dl ströbröd
- 1 tsk mald koriander
- 1 tsk mald muskot
- 1 tsk spiskummin
- 1/2 tsk kanel
- 1 ägg (eller ett par skedar olivolja till om du vill utesluta ägg)
- 1 msk olivolja
Gör så här
1
1. Mixa kikärterna eller mosa dem med en gaffel. Det ska fortfarande vara bitar kvar, inte en slät massa. Blanda kikärtsmos med vitlök, citronskal, ströbröd, kryddor och ägg.
2
2. Blandningen ska vara smidig och saftig. Känns den torr, droppa ner lite av citronsaften. Rulla till bollar och låt vila i kyl minst en halvtimme.
3
3. Stek dem på medelhög värme till de blivit gyllene. Servera som de är eller med en stark tomatsås.
En släkting till falafelbollar. Goda att äta till drinken eller i kryddig tomatsås som huvudrätt.
Kikärter är mättande och nyttiga med sitt relativt sett höga proteininnehåll. Ät dem varma med lite olja och flingsalt eller kalla i en sallad. De passar också bra att forma till biffar och järpar.
154 KCAL PER PORTION (beräknat på 6 portioner)
E% 20 procent protein, 32 procent fett, 49 procent kolhydrater