Du behöver

  • 1 tsk olivolja
  • 1 gul lök, hackad
  • 1 medelstor röd chilifrukt,
  • fint hackad
  • 700 g palsternacka, skalad, i bitar
  • 1 lime, utan skal
  • 1 1/2 liter grönsaksbuljong
  • 1 1/2 dl lätt-creme fraiche
  • salt
  • TOPPING
  • 1 tsk olivolja
  • 2 skivor bröd, gärna surdeg, i smulor
  • 1/2 tsk kardemumma
  • 1 msk cashewnötter, hackade

Gör så här

1
1. Värm oljan i panna. Fräs lök, chili, palsternacka och limeskal i några minuter.

2
2. Tillsätt buljongen och låt koka på låg värme i 20 minuter. Mixa soppan någorlunda slät.

3
3. Häll tillbaka soppan i kastrullen. Tillsätt crème fraiche. Smaka av med salt.

4

5
TOPPING

6
1. Häll ner oljan till toppingen i en panna. Rör ner brödsmulorna, strö över kardemumma. Rör om under några minuter tills smulorna blivit gyllene. Rör i nötterna sista minuten.

7
2. Servera soppan med toppingen och ev bladpersilja.


Kommentar:
Den milda palsternackan passar fint till den heta chilifrukten.

Palsternackan med sin söta smak innehåller massor av fibrer, mineraler och vitaminer.

316 KCAL PER PORTION
E% 12 procent protein, 36 procent fett, 52 procent kolhydrater