Du behöver
- 1 tsk olivolja
- 1 gul lök, hackad
- 1 medelstor röd chilifrukt,
- fint hackad
- 700 g palsternacka, skalad, i bitar
- 1 lime, utan skal
- 1 1/2 liter grönsaksbuljong
- 1 1/2 dl lätt-creme fraiche
- salt
- TOPPING
- 1 tsk olivolja
- 2 skivor bröd, gärna surdeg, i smulor
- 1/2 tsk kardemumma
- 1 msk cashewnötter, hackade
Gör så här
1
1. Värm oljan i panna. Fräs lök, chili, palsternacka och limeskal i några minuter.
2
2. Tillsätt buljongen och låt koka på låg värme i 20 minuter. Mixa soppan någorlunda slät.
3
3. Häll tillbaka soppan i kastrullen. Tillsätt crème fraiche. Smaka av med salt.
4
5
TOPPING
6
1. Häll ner oljan till toppingen i en panna. Rör ner brödsmulorna, strö över kardemumma. Rör om under några minuter tills smulorna blivit gyllene. Rör i nötterna sista minuten.
7
2. Servera soppan med toppingen och ev bladpersilja.
Den milda palsternackan passar fint till den heta chilifrukten.
Palsternackan med sin söta smak innehåller massor av fibrer, mineraler och vitaminer.
316 KCAL PER PORTION
E% 12 procent protein, 36 procent fett, 52 procent kolhydrater