Du behöver

Tryffel

250 g mjölkchoklad
1 dl vispgrädde
1 tsk honung
25 g smör rumsvarmt

Dekor

2 dl hasselnötter hackade
200 g mjölkchoklad

Gör så här

1
Bryt chokladen till tryffeln i mindre bitar.

2
Mät upp vispgrädde, honung och smör i en kastrull. Tillsätt chokladen och låt smälta ihop på låg temperatur. Rör då och då och dra kastrullen från värmen när tryffel­smeten blivit jämn och blank.

3
Låt tryffeln svalna lite och sedan stelna i kylskåp i minst 4 timmar. Du kan även ställa in tryffelsmeten i frysen för att göra den hårdare och lättare att hantera.

4
Häll ut nötterna hela i en ugnsform och rosta dem i mitten av ugnen i 225 grader i 8–10 minuter eller tills de börjar bli gyllenbruna och dofta gott. Passa noga så att de inte bränns och rör om då och då. Låt svalna och gnugga bort de lösa skalbitarna.

5
Rulla kulor av tryffeln. Torka gärna händerna med hushållspapper mellan varje kula, så går det lättare. Låt tryffelkulorna stå i frysen i drygt 20 minuter tills de känns tillräckligt hårda för att doppa.

6
Hacka nötterna. Smält chokladen till doppningen och doppa kulorna först i chokladen och därefter i nöthacket. Låt stelna och förvara sedan i kylen.

7
Tips Mät och väg ingredienserna till tryffeln noggrant för att få rätt konsistens.