Du behöver
- 1 pkt kyld smördeg i rulle
- 1 dl strösocker
Fyllning
200 g färskost syrlig, smidig t ex kesella
0.5 tsk vaniljsocker
2 msk florsocker
2 tsk kanel malen
Gör så här
1
Värm ugnen till 225 grader. Rulla ut degen på dess papper, pensla ovansidan lätt med vatten och vik degen dubbel. Ta ut rundlar, tätt, med utstickare, kakmått eller glas, 4–5 centimeter i diameter. Vik samman resterande deg utan att knåda, kavla och ta ut flera kakor. Kavla varje rundel oval i strösockret. Lägg på två papprade plåtar, sockersidan upp, med ett par centimeters mellanrum. Dra kruskavel över ovalerna, eller pricka dem tätt.
2
Grädda kakorna mitt i ugnen 8–10 minuter, till mycket ljust brun färg och fin pösighet. Ta ut och låt svalna på galler. Kan sparas i tät burk någon vecka, eller frysas.
3
Rör färskosten med sockersorterna och kanelen, fyllningen kan sparas i burk i kylen flera veckor. Servering: Lägg ihop två våfflor med ett par teskedar kanelfyllning emellan. Servera bums.
Tips! Tinad frysdeg kan också användas, den behöver inte vikas dubbel.