Du behöver
- 1 stor gul lök
- 1 klyfta (ca 200 g) vitkål
- 2 msk (oliv)olja eller smör
- 400 g färska rödbetor
- 1/2 rotselleri
- 1 ª liter kokande vatten
- 1 tärning grönsaksbuljong
- 2 lagerblad
- 1–2 msk vinäger
- aningen strösocker eller flytande honung
- salt och svartpeppar
- Garnering
- 16–20 gnocchi
- 1 msk klippt gräslök
- 12 mini chorizo
- ev smetana (sur grädde, kan ersättas med creme fraiche)
Gör så här
1
Skala och skiva löken tunt. Finstrimla vitkålen, gärna med osthyvel. Fräs lök och kål blanka i matfettet en kastrull.
2
Skala rödbetorna och sellerin. Finriv dem i matberedaren. Lägg dem i kastrullen med lök och kål. Häll på vatten och tillsätt buljongtärning och lagerblad. Koka tills strimlorna är mjuka, 15–20 minuter. Smaka av med vinäger, socker eller honung, salt och peppar.
3
Värm under tiden gnocchi med en bottenskyla vatten i en övertäckt skål i mikron. Häll bort vattnet och skaka runt med gräslök. Stek eller grilla korvarna. Trä dem på grillspett med gnocchi emellan.
4
Servera soppan med spetten liggande ovanpå skålen eller tallriken. Klicka smetana i soppan om så önskas. Servera bröd och ost till.