Du behöver

  • 1 kycklingbröst/filé
  • en bit hönsbuljongtärning
  • en nypa muskotblomma
  • salt och vitpeppar
  • ca 100 g jordärtskockor
  • 1 dl torkade murklor
  • 5 blomkålsbuketter
  • 8 kräftstjärtar i lag
  • 1 dl djupfrysta gröna ärter
  • 1 msk smör
  • 1 oskalad kräfta

Gör så här

1
Skär kycklingköttet i mindre bitar och koka i lättsaltat vatten. Sila av, men spara cirka 1/2 liter spad till soppan. Häll spadet i en kastrull och tillsätt en bit buljongtärning. Krydda med muskotblomma, salt och peppar.

2
Skala och skär jordärtskockorna i små tärningar.

3
Förväll de torkade murklorna och häll av vattnet.

4
Lägg jordärtskockor, blomkål och svamp i kycklingbuljongen. Koka/sjud tills grönsakerna känns mjuka. Lägg kräftstjärtar, kycklingbitar och ärter i soppan strax före servering. Koka upp soppan och rör eventuellt i lite smör.

5
Lägg gärna en hel, oskalad kräfta som extra garnering på soppan.


Kommentar:
Det här är ett av recepten i “Meny från Brahes tid” från restaurang Strandgården på Visings ö.