Du behöver

  • 300 g mafaldine (rynkade breda bandnudlar) eller annan pasta
  • 200 g lax färskrökt
  • 1 st rödlök stor finhackad
  • 2 msk smör
  • 3 dl vispgrädde
  • 1.5 dl vit torr vermouth eller torrt vitt vin
  • grönsaksfond (från flaska)
  • citron skal från 1/4 borstad citron i nålfina strimlor
  • 1 tsk citronsaft
  • 1/2-1 st saffran kuvert
  • 0.5 tsk salt
  • 1.5 krm svartpeppar från kvarn
  • 1/2-1 msk maizenaredning för ljusa såser

Gör så här

Sätt pasta på kokning. Skär laxen i breda strimlor och ställ kallt så länge. Fräs löken glansig och mjuk, men inte brynt, i smör. Rör i grädde, vin, fond, citronskal och -saft samt saffran och sjud sakta 5-10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Lägg upp pasta på fyra tallrikar. Fördela såsen och laxstrimlorna rättvist över pastan. Garnera med rucolasallatsblad eller annat grönt.