Du behöver

  • 10-12 blötlagda träspett
  • 500 g nötfärs
  • 1/2 ägg
  • 1 tsk salt
  • 2 krm malen vitpeppar
  • 2 pressade vitlökar
  • 1/2 dl mjuka russin
  • 1 msk mandelspån
  • grovhackade korianderblad, 1 kruka
  • olivolja till pensling

Gör så här

1
Blanda färsen snabbt och jämnt med ägg, salt, peppar, vitlök, russin, mandel och koriander. Öka äggmängden om färsen är osmidig. Forma tjocka korvar runt spetten och lägg i lättoljad ugnsform. Pensla färsen med olja, salta och peppra utanpå också.

2
Stek/grilla i 225 graders ugnsvärme 12-15 minuter. Vänd spetten efter halva tiden.

3
Ägg kan uteslutas, men färsen blir då mindre hanterlig.

4

5
Tomatsalsa:

6
Grovtärna 1 gul lök och fräs med 1 tsk olja. Tillsätt 6 halverade syltlökar och 2 1/2 dl chilikryddade passerade tomater (frys ev resten av konserven). Smaka av med salt, lite strösocker och svartpeppar, låt sjuda 5 minuter.