Du behöver

  • 200 g puylinser eller vanliga gröna
  • olivolja
  • 1 st gul lök hackad
  • 1 st vitlöksklyfta skivad
  • 1 st morot stor i bitar
  • 100 g grönkål (finns i frysdisken)
  • 2 st potatis tärnade
  • 1.5 dl vin torrt vitt
  • 1 st tomat tärnad
  • salt och peppar
  • 4 bitar lax skinn- och benfri à 130 gram
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 st kvist rosmarin

Gör så här

1
Lägg linserna i blöt på morgonen. Koka upp 1 ? liter vatten. Täck botten på en stor kastrull med olivolja.

2
Fräs lök, vitlök och morot försiktigt i 2–3 minuter. Lägg i grönkål, potatis och linser, rör om så att allt blandar sig. Öka värmen och häll i vinet.

3
När vinet nästan kokat in häller du på det kokheta vattnet och lite salt. Koka sakta i 20 minuter utan lock. Lägg i den tärnade tomaten och låt koka med ytterligare någon minut. Smaka av med salt, peppar och lite hackad färsk rosmarin.

4
Salta laxbitarna och stek dem runt om i 3 minuter i olivolja tillsammans med en hel vitlöksklyfta och en kvist rosmarin. Servera med linssoppan tillsammans med rostade brödskivor och lite olivolja.


Kommentar:
Tips lite senare i veckan! Linssoppa är perfekt att laga i dubbel eller tredubbel sats, bara din grytas storlek sätter gränsen. Sedan är det bara att variera tillbehören att lägga i soppan. Här är några förslag: Rostade brödtärningar, strimlad parmaskinka, strimlat, stekt kött, stekt köttfärs, kokt minipasta som stelline eller risoni.