Du behöver
- 300 g kycklinglever
- 1 st schalottenlök
- 1 st vitlöksklyfta
- 2 dl madeira
- 3 st ägg
- 300 g smör
- 1 dl vispgrädde
- salt, svartpeppar
- 1 dl rönnbärsgelé
Gör så här
1
Skölj kycklinglevern med vatten i en sil, låt droppa av och torka med kökspapper. Skala och finhacka lök och vitlök. Koka ihop lökhacket med madeira tills nästan all vätska
2
kokat in. Låt svalna.
3
Mixa kycklinglevern med lökhacket och äggen i mixer eller matberedare. Smält smöret och tillsätt det försiktigt under mixning. Koka upp grädden och tillsätt på samma vis. Salta och peppra.
4
Passera smeten genom en sil ner i en form eller i fler små portionsformar. Baka pastejen i ugnen i 100 grader på varmluft tills den nått en innertemperatur på 68 grader, tar cirka 1 timme. Ta ut formen och låt pastejen kallna.
5
Smält geléet i en liten kastrull. Täck pastejytan med gelé och ställ i kylskåpet tills serveringsdags.
6
Saknar du varmluftsugn ställ formarna i en långpanna med en centimeter vatten. Baka på 125 grader.