Du behöver

  • 150 g smör mjukt
  • 1 3/4 dl strösocker
  • 3 st ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 0.5 dl mjölk
  • 4.5 st äpplen
  • 1 st citron saft av
  • 1 msk pärlsocker
  • 1 msk kanel

Gör så här

1
Rör smör och socker ordentligt ljust och pösigt. Det går bra med elvisp när smöret är mjukt från början. Fortsätt vispa in äggen, ett i taget, och vispa smeten slät mellan varje.

2
Sikta ner mjölet tillsammans med bakpulvret i bunken. Vänd in mjölet i smeten med en slickepott, och rör slutligen in mjölken till en slät smet.

3
Skölj, torka av och klyfta äpplena. Klyftorna bör inte vara för tjocka. De som tas ur med en äppelklyftare delas i två klyftor vardera så att de blir genomgräddade på samma tid som kaksmeten.

4
Pressa citronsaft över äppelklyftorna så att de inte mörknar.

5
Klä en liten långpanna (cirka

6
30 x 20 centimeter) med bakplåtspapper. Klicka i smeten och bred ut den jämnt i långpannan med en slickepott.

7
tick ner äppelklyftorna tätt i kak­smeten. Strö på pärlsocker om så önskas och dofta över kanel. Grädda kakan gyllenbrun på nedre falsen i ugn i 175 grader 30–40 minuter.