Du behöver
- 300 g (ca 5 st) clementiner, helst kärnfria (eller 300 g satsumas, minneola eller mandor)
- 100 g rumsvarmt smör
- 2 dl strösocker
- 2 ägg
- 3 dl (180 g) vetemjöl
- 1 tsk malen kardemumma
- 1 tsk bakpulver
- Topping
- 300 g philadelphiaost
- 3/4 dl florsocker
- 3 msk nypressad citronsaft
- kumquats till dekor
Gör så här
1
Skölj de hela clementinerna noga i varmt vatten. Täck dem med vatten i en kastrull och koka upp. Låt koka i 6–7 minuter. Skölj igen och låt svalna.
2
Vispa smör och socker fluffigt med elvisp och tillsätt ett ägg i taget. Kör de hela clementinerna med skal till mos i en matberedare eller med stavmixer. Vänd ner clementinmoset i smörsmeten.
3
Blanda mjöl, kardemumma och bakpulver. Rör ner blandningen i smeten. Fördela smeten i muffinsformar och grädda i mitten av ugnen i 200 grader i drygt 15 minuter. Låt svalna.
4
Rör ihop färskosten med florsockret. Tillsätt citronsaften lite i taget. Bred toppingen över muffinsen och dekorera med kumquats.