Du behöver

  • 300 g (ca 5 st) clementiner, helst kärnfria (eller 300 g satsumas, minneola eller mandor)
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 2 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 3 dl (180 g) vetemjöl
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 1 tsk bakpulver
  • Topping
  • 300 g philadelphiaost
  • 3/4 dl florsocker
  • 3 msk nypressad citronsaft
  • kumquats till dekor

Gör så här

1
Skölj de hela clementinerna noga i varmt vatten. Täck dem med vatten i en kastrull och koka upp. Låt koka i 6–7 minuter. Skölj igen och låt svalna.

2
Vispa smör och socker fluffigt med elvisp och tillsätt ett ägg i taget. Kör de hela clementinerna med skal till mos i en matberedare eller med stavmixer. Vänd ner clementinmoset i smörsmeten.

3
Blanda mjöl, kardemumma och bakpulver. Rör ner blandningen i smeten. Fördela smeten i muffinsformar och grädda i mitten av ugnen i 200 grader i drygt 15 minuter. Låt svalna.

4
Rör ihop färskosten med florsockret. Tillsätt citronsaften lite i taget. Bred toppingen över muffinsen och dekorera med kumquats.