Du behöver

  • 1 pkt jäst (50 g)
  • 5 dl Ljummet vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 msk citronolja
  • 1 msk smör smält
  • 9.5 dl durumvetemjöl ca 650 g
  • smält smör till formar och att pensla bröden med

Gör så här

1
Vispa ut jästen i vattnet. Tillsätt salt, citronolja (olivolja med citron) och smör. Arbeta i vetemjölet till en smidig deg som ska vara ganska lös. Arbeta degen gärna i maskin eller matberedare med plastkniv, 6–8 minuter. Sätt degen övertäckt att jäsa 30–40 minuter.

2
Stjälp upp degen på mjölad bakbänk. Knåda inte mer än nödvändigt. Dela degen i fyra längder som vardera delas i småbitar som läggs i smörsmorda formar. Här har använts avlånga silikonformar, muffinsplåt går också bra. Låt bröden jäsa cirka 15 minuter.

3
Pensla bröden med smält smör. Grädda mitt i ugnen i 225 grader 12–15 minuter tills de fått fin färg på ytan. Servera dem ljumma, eller ljumma dem lite i ugnen före servering.