Du behöver

  • 1,5 kg gös hel, urtagen och fjällad med skinnet kvar
  • 0.5 dl kallpressad rapsolja
  • flingsalt
  • 3 tsk dijonsenap
  • 1 st citron
  • vitpeppar
  • 250 g sockerärter
  • 250 g haricots verts
  • 1 st knipplök eller salladslök

Fänkålsgratäng:

10 st potatis
1 st fänkålsstånd
2 st vitlöksklyftor
3 dl matlagningsgrädde
salt, svartpeppar
1 dl västerbottensost riven

Gör så här

1
Skölj av och torka fisken. Skär skåror genom skinnet på tvären, så djupa att du känner ryggbenet ta emot med kniven.

2
Massera in olja och salt i skårorna. Stryk lite senap i varje skåra och stick in en tunt skuren halv citronskiva i varje skåra, peppra. Vänd på fisken och gör samma sak på andra sidan. Stek fisken i ugn i 200 grader i cirka 20–30 minuter tills den är genomstekt).

3
Skölj sockerärter och haricots verts. Skär lökarna i 7 centimeter långa bitar, dela dem på tvären om de är tjocka. Lägg grönsakerna bredvid fisken i ugnsformen när tio minuter av gräddningstiden återstår och låt grönsakerna bli mjuka och ta smak av vätskan i formens botten.

4

5
Fänkålsgratäng: Skala potatisen. Dela fänkålen på mitten. Skär bort roten. Strimla fänkålen och potatisen fint. Finhacka vitlöken.

6
Koka upp grädde och vitlök. Lägg ner potatis- och fänkålsstrimlorna och låt koka försiktigt i 2–3 minuter. Salta och peppra. Häll i blandningen i en ugnsfast form och strö över osten.

7
Grädda gratängen i ugnen i cirka 30 minuter. Gratängen kan ställas under fisken. Byt sedan plats på formarna så att gratängen får fin färg på ytan. Servera fisken och grönsakerna tillsammans med fänkålsgratängen.