Du behöver
- 400 g frukt t ex mango, sharonfrukt, granatäpple
- 3 st äggulor
- 0.5 dl strösocker
- 0.5 dl vin (t ex marsalavin)
Gör så här
1
Välj de frukter du önskar och blanda gärna. Skala/klyfta/öppna om så behövs och fördela frukten i djupa efterrättstallrikar som tål ugnsvärme (om du inte har en gratineringsbrännare).
2
3
Koka upp lite vatten i en vid kastrull. Vispa äggulor och socker pösigt med elvisp i en stålbunke eller stålkastrull. Sätt ner bunken i det heta vattnet som ska sjuda, inte bubbelkoka.
4
Fortsätt vispa och tillsätt vinet lite i taget medan skummet blir varmt, vitt och ännu pösigare. Det ska bli så varmt att det nästan bränns på fingret. Men det får inte sjuda, då spricker såsen.
5
6
Ta upp bunken ur vattenbadet, fortsätt vispa tills temperaturen sjunkit lite. Men var försiktig, om det blir helt kallt tunnar pöset ut sig.
7
8
Skeda sås över frukten i tallrikarna. Fixa gratängfärg med en gasolbrännare. Eller sätt in tallrikarna ett ögonblick högt upp i ugnen under grillelementet på full värme. Gå inte ifrån, brunfärgen kommer snabbt.
9
Garnera med bär eller citronmeliss och servera desserten direkt.