Du behöver

  • 400 g frukt t ex mango, sharonfrukt, granatäpple
  • 3 st äggulor
  • 0.5 dl strösocker
  • 0.5 dl vin (t ex marsalavin)

Gör så här

1
Välj de frukter du önskar och blanda gärna. Skala/klyfta/öppna om så behövs och fördela frukten i djupa efterrättstallrikar som tål ugnsvärme (om du inte har en gratineringsbrännare).

2

3
Koka upp lite vatten i en vid kastrull. Vispa äggulor och socker pösigt med elvisp i en stålbunke eller stålkastrull. Sätt ner bunken i det heta vattnet som ska sjuda, inte bubbelkoka.

4
Fortsätt vispa och tillsätt vinet lite i taget medan skummet blir varmt, vitt och ännu pösigare. Det ska bli så varmt att det nästan bränns på fingret. Men det får inte sjuda, då spricker såsen.

5

6
Ta upp bunken ur vattenbadet, fortsätt vispa tills temperaturen sjunkit lite. Men var försiktig, om det blir helt kallt tunnar pöset ut sig.

7

8
Skeda sås över frukten i tallrikarna. Fixa gratängfärg med en gasolbrännare. Eller sätt in tallrikarna ett ögonblick högt upp i ugnen under grillelementet på full värme. Gå inte ifrån, brunfärgen kommer snabbt.

9
Garnera med bär eller citronmeliss och servera desserten direkt.