Du behöver

  • 1 spetskål à 500 g
  • 11/2 liter vatten
  • 1/2 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 tsk hel kummin
  • 1 msk salt
  • 5 kvistar färsk citrontimjan
  • 1 lagerblad

Gör så här

1
Koka upp vatten, lök skuren i bitar, vitlök, kummin, salt, timjan och lagerblad. Lägg i kålen och låt sjuda tills den är mjuk. Ta upp och lägg kålen i press under en tyngd, låt kallna.

2
Skär upp i 4 bitar. Fördela kålen på moroten.


Kommentar:
Ingår i vinnarreceptet från årets kock 2008, Tom Sjöstedt. Modern restaurangrätt: Nutida ekologiskt.

”Citronsyrade säsongsgrönsaker med murklor, pressad kål samt selleri- och hasselnötscrème. Serveras med sylta på märgpipa, krispig oxfilé och rödvinssky smaksatt med brynt smör.”