Du behöver

  • 2 msk smör eller margarin
  • 1 gul lök i tunna skivor
  • 1 paket (300 g) Cole Slaw grönsaker
  • 1 msk vetemjöl
  • 5 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 lagerblad
  • 300 g skinn- och benfri laxfilé
  • 200 g skinn- och benfri torskfilé
  • 5 dl mjölk
  • Garnering:
  • 1 dl vispgrädde
  • 1/2 krm salt
  • 1 1/2 tsk paprikapulver

Gör så här

1
Smält smöret i en 3-liters kastrull och fräs löken en minut. Vänd ner grönsakerna och fräs ytterligare ett par minuter under omrörning. Pudra över mjölet och häll på vatten. Salta, peppra och lägg i lagerblad. Koka under lock 8 minuter.

2
Skär fiskfiléerna i mindre bitar och lägg dem på grönsakerna, tryck ner fiskbitarna lite i spadet. Sjud under lock ungefär 5 minuter tills fisken är knappt genomkokt. Rör inte i kastrullen.

3
Häll i mjölken och värm upp. Skaka på kastrullen, rör inte så att fiskbitarna går sönder. Soppan ska inte koka.Vispa grädden med salt och paprika. Klickas i tallrikarna vid serveringen.


Kommentar:
Denna krämiga soppa – en s.k. chowder – är egentligen beräknad för musslor. Men vi har använt två sorters fisk; lax som har lika fast kött som musslor, och torsk som skivar sig läckert i soppan.
Tips: Använd en hålslev och lägg upp soppingredienserna i djupa tallrikar. Häll spad över. Då bevaras fiskbitarna så hela som möjligt.
Cole Slaw är en salladsblandning av finhyvlad vitkål och grovrivna morötter.