Du behöver

  • 500 g jordärtskockor
  • 500 g potatis för mos
  • smör en klick
  • 1 st rödlök
  • salt socker
  • 2 msk balsamvinäger

Balsamicosås:

1 msk smör
1.5 msk majsenaredning
3 dl vatten
2.5 msk kalvfond
1 msk balsamvinäger
2.5 msk farinsocker
2 msk soja
800 g lammfilé
olja och smör till stekning
salt och peppar
1 pkt sockerärter
3 dl späda mangoldblad

Gör så här

1
Skala skockor och potatis och dela i stora bitar. Lägg i en kastrull och täck med vatten. Salta lätt och koka upp. Koka mjuka, i cirka 15 minuter, häll av. Mosa med en klick smör. Smaka av med salt och peppar.

2

3
Finstrimla rödlöken. Salta och sockra lätt och slå på balsamvinäger. Låt stå i 20 minuter. Rör då och då.

4

5
Sås:

6
Smält smöret i en kastrull och rör ner redningen. Späd med vatten och kalvfond och koka i några minuter. Krydda med balsamvinäger, socker, soja, salt och peppar. Smaka av och krydda efter egen smak. Låt puttra i minst 10 minuter.

7

8
Putsa köttet och stek i smör och olja i en stekpanna till fin färg. Salta och peppra. Stek färdigt i 175-gradig ugn i cirka 15 minuter eller tills innertemperaturen är 65 grader. Ta ut och låt vila under folie.

9

10
Koka sockerärterna någon minut i lättsaltat vatten. Slå av dem och skölj i kallt vatten. Strimla dem grovt och gör en sallad av ärter, marinerad rödlök och mangoldblad.

11
Skär upp köttet och servera med puré, rödlökssallad och sås.