Du behöver

  • 550 g pasta
  • 500 g lammfärs
  • 3 st gula lökar
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk färsk basilika
  • 0.5 st knippa persilja
  • 1 st burk krossade tomater
  • 1 dl vitt vin
  • 1 st buljongtärning
  • salt och peppar
  • 125 g smör eller olivolja
  • 8 msk vetemjöl
  • 8 dl mjölk
  • 3 st ägg
  • muskot riven
  • 2 dl riven ost

Gör så här

1
Koka pastan knappt mjuk. Spola den i kallt vatten.

2
Värm ugnen till 225 grader.

3
Hacka löken och vitlöken. Fräs hacket i olivoljan. Mosa i färsen och bryn den lätt. Rör i finhackad basilika och persilja. Tillsätt tomater, vin och smulad buljongtärning. Låt koka i 10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Späd med någon deciliter vatten eftersom köttsåsen ska vara lös.

4
Smält smöret i en kastrull och rör ned mjölet. Späd med mjölk och koka upp. Dra från värmen och låt svalna något. Vispa i äggen och riv i muskot. Rör i osten. Smaka av med salt och peppar.

5
Lätt en lager pasta i botten av en ugnssäker form och häll på köttsåsen, därefter ett lager pasta och avsluta med mjölk-äggsåsen.

6
Grädda till vacker färg i cirka 30 minuter.


Kommentar:
Den här makaronipuddingen ska helst göras på lammfärs, men fläskfärs går också bra. Försök att få tag på en pasta som är tjock som vanliga makaroner, men längre.