Du behöver

  • 1 1/2-2 kg hel kyckling eller färdigköpta kycklingdelar
  • Marinad:
  • 1 dl kyckling- eller grönsaksfond (från flaska)
  • 1/2 dl vatten
  • 1 msk mejram och/eller dragon
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1/2 dl soja
  • Tomatris:
  • 4 dl långkornigt ris
  • ca 3 cm färsk ingefära, som rivs
  • 4-5 stora hackade vitlöksklyftor
  • 2 gula lökar, som hackas grovt
  • 3 förpackningar eller burkar krossade tomater (à ca 400 g)
  • 1 1/2 tsk kardemumma
  • 1 tsk chilipulver
  • 1 tsk spiskummin
  • 1/2-1 dl kyckling- eller grönsaksfond (från flaska)
  • 1/2 dl olja
  • Tillbehör:
  • 1 burk (2 dl) crème fraîche (valfri fetthalt)
  • 1 burk (2 dl) kesella gourmet
  • råa eller lättkokta morotsstavar

Gör så här

1
Stycka den hela kycklingen i cirka 15 bitar. Blanda ingredienserna till marinaden i en plastpåse. Lägg ner kycklingdelarna och låt köttet marineras en kort stund eller över natten.

2
Blanda alla tomatrisingredienser utom oljan i en bunke. Rör om. Olja en plåt med kanter (cirka 30×35 cm) och häll på det blandade riset. Placera kycklingdelarna ovanpå tillsammans med marinaden. Sätt in alltsammans i 200-225 graders ugnsvärme 30-40 minuter. Känn om kycklingen är klar och riset mjukt.

3
Blanda crème fraîche och kesella. Servera från plåten direkt eller lägg över rätten på ett annat fat.


Kommentar:
Det går utmärkt att laga rätten i förväg och värma den. Sätt ugnen på 150-160 grader. Täck över maten med alfolie och värm allt i cirka 1 timme. Känn med sticka.
Låt kycklingen bli höjdpunkten på en middag som inleds med en honung- och limedrink följd av potatis- och vitlöksbröd. (Klicka på rubrikerna nedan för recept.)