Du behöver
- 1 stor färsk eller fryst kyckling
- Marinad:
- 1 gul lök
- 4 vitlöksklyftor
- 1/2 tsk malen ingefära
- 1 tsk malen koriander
- 1 krm kajennpeppar eller tabasco
- saft och skal av 2 limefrukter
- 1 1/2 dl yoghurt
- 1/2 tsk garam masala
- 1/2 tsk salt
- Risotto:
- 3 dl avorioris
- 6 dl vatten
- 1 tärning hönsbuljong
- 1 dl cr?me fra”che
- 1/2 tsk stark curry
- 1/2 tsk gurkmeja eller 1/2 g saffran
- 1 paket frysta sockerärter
- Sås:
- 1 1/2 dl yoghurt naturell
- 1 tsk finhackad, färsk spansk peppar
- 1/2 krm salt
Gör så här
1
Kycklingen: Dela kycklingen i två delar på längden. Skär bort ryggbenet. Stycka kycklingen vidare i 8 bitar samt vingar. Skölj och torka av bitarna.
2
Finhacka löken och vitlöken. Tillsätt ingefära, koriander, kajennpeppar eller tabasco samt limesaft och rivet skal. Rör ner yoghurten. Vänd kycklingbitarna i marinaden, gärna i en plastpåse, och låt dem dra minst 6 timmar, eller helst över natten.
3
Lägg upp bitarna på smort galler över långpannan. Klicka på lite extra av marinaden som annars gjort sitt nu och kan kastas. Strö på garam masala och salt. Stek kycklingbitarna i ugn på nedre falsen i 175 grader cirka 45 minuter.
4
Risotton: Mät upp ris, häll på kokande vatten och smula ner buljongtärningen. Koka under lock 20 minuter. Avorioris kokar inte helt torrt, utan ska vara aningen klibbigt.
5
Rör samman cr?me fra”che och kryddor. Vänd lätt ner blandningen i riset tillsammans med värmda sockerärtsskidor. Lägg upp på serveringsfat med kycklingbitarna ovanpå.
6
Sås: Krydda yoghurten med finhackad spansk peppar och en aning salt om så önskas. Låt den stå och dra en stund. Skeda såsen över kycklingbitarna på tallriken.
Såsen kan bytas mot pickles eller relish.