Du behöver

  • 1 stor färsk eller fryst kyckling
  • Marinad:
  • 1 gul lök
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1/2 tsk malen ingefära
  • 1 tsk malen koriander
  • 1 krm kajennpeppar eller tabasco
  • saft och skal av 2 limefrukter
  • 1 1/2 dl yoghurt
  • 1/2 tsk garam masala
  • 1/2 tsk salt
  • Risotto:
  • 3 dl avorioris
  • 6 dl vatten
  • 1 tärning hönsbuljong
  • 1 dl cr?me fra”che
  • 1/2 tsk stark curry
  • 1/2 tsk gurkmeja eller 1/2 g saffran
  • 1 paket frysta sockerärter
  • Sås:
  • 1 1/2 dl yoghurt naturell
  • 1 tsk finhackad, färsk spansk peppar
  • 1/2 krm salt

Gör så här

1
Kycklingen: Dela kycklingen i två delar på längden. Skär bort ryggbenet. Stycka kycklingen vidare i 8 bitar samt vingar. Skölj och torka av bitarna.

2
Finhacka löken och vitlöken. Tillsätt ingefära, koriander, kajennpeppar eller tabasco samt limesaft och rivet skal. Rör ner yoghurten. Vänd kycklingbitarna i marinaden, gärna i en plastpåse, och låt dem dra minst 6 timmar, eller helst över natten.

3
Lägg upp bitarna på smort galler över långpannan. Klicka på lite extra av marinaden som annars gjort sitt nu och kan kastas. Strö på garam masala och salt. Stek kycklingbitarna i ugn på nedre falsen i 175 grader cirka 45 minuter.

4
Risotton: Mät upp ris, häll på kokande vatten och smula ner buljongtärningen. Koka under lock 20 minuter. Avorioris kokar inte helt torrt, utan ska vara aningen klibbigt.

5
Rör samman cr?me fra”che och kryddor. Vänd lätt ner blandningen i riset tillsammans med värmda sockerärtsskidor. Lägg upp på serveringsfat med kycklingbitarna ovanpå.

6
Sås: Krydda yoghurten med finhackad spansk peppar och en aning salt om så önskas. Låt den stå och dra en stund. Skeda såsen över kycklingbitarna på tallriken.


Kommentar:
Såsen kan bytas mot pickles eller relish.