Du behöver

  • 5 dl rågflingor
  • 2 dl fiberhavregryn
  • 250 g (drygt 4 dl) russin
  • 8–9 dl vatten till gröten
  • + 5 dl till jästen
  • 100 g jäst
  • 2–3 msk salt
  • 2–3 msk rapsolja
  • 2 dl dinkelmjöl
  • 2 dl grahamsmjöl
  • 250 g hasselnötter, hela
  • 7 dl vetemjöl special fullkorn
  • 1–1 1/2 liter vetemjöl

Gör så här

1
Koka en gröt på rågflingor, havregryn, russin och vatten. Låt svalna till fingervärme. Vispa ut jästen i den andra mängden vatten. Blanda alla ingredienser till en bra deg.

2
Låt jäsa cirka 30 minuter. Arbeta degen ytterligare och forma till två eller tre bröd. Låt jäsa 30 minuter. Grädda i 225 graders ugnsvärme cirka 40 minuter. Brödet går utmärkt att frysa och rosta. Brödreceptet går bra att halvera.