Du behöver
- 1 kg kokta havskräftor
- 1 gul lök i klyftor
- 1 stor morot i bitar
- 1 liten bit rotselleri
- 1/2 fänkål i bitar (kan uteslutas)
- några persiljekvistar
- 2 msk matolja
- 1/2 fiskbuljongtärning
- ca 2 liter vatten
- 3 dl torrt, vitt vin
- salt och peppar
- 2 dl vispgrädde
- ev hummer- el skaldjursfond på flaska
- Tillbehör
- 1 palsternacka
- 1 morot
- 1 bit purjolök (det gröna)
- 4 tunna skivor chevre
- 4 skivor formbröd
- 4 små torskbitar (gärna lättrimmade,
- d v s saltade en stund innan de läggs i kokvattnet)
- 4 små bitar av rödtunga
- 4 små laxbitar eller annan fisk
- kräftstjärtarna
Gör så här
1
Ta vara på kräftstjärtarna och ta bort undre delen av huvudena, så att gälarna följer med. Krossa sedan skalen så blir de lättare att hantera i grytan.
2
Låt grönsakerna svettas en stund i matoljan. Lägg sedan ner kräftskalen. Tillsätt buljongtärningen och vatten så det täcker skalen. Låt koka upp. Sjud i 15–20 minuter. Låt svalna och sila ifrån buljongen. Fortsätt koka buljongen tills det återstår cirka 8 deciliter vätska. Tillsätt vinet och smaka av med salt och peppar.
3
Låt sjuda igen tills vinet kokat in något.
4
Tillsätt grädden och smaka av.
5
Om ytterligare skaldjurssmak önskas tillsätt lite skaldjurs- eller hummerfond.
6
Finstrimla palsternackan, moroten och purjolöken.
7
Lägg chevren på formbröd och gratinera i ugnen i 200 grader tills den fått fin färg.
8
Precis iföre servering: Pochera (sjud försiktigt) fiskbitarna i saltat vatten tills de är precis genomkokta. Koka grönsakerna cirka 1 minut i lättsaltat vatten. Om du vill ha kräftstjärtarna varma kan du lägga dem en stund i den heta soppan innan du lägger upp rätten.
9
Lägg upp grönsaker, kräftstjärtar och fiskbitar vackert i djupa tallrikar.
10
Häll soppan runt om. Servera toasten till. Njut.
Vill man göra det ännu enklare (och billigare) kan man använda 1 dl skaldjursfond på flaska i stället för kräftskal.