Du behöver

  • 1 kg kokta havskräftor
  • 1 gul lök i klyftor
  • 1 stor morot i bitar
  • 1 liten bit rotselleri
  • 1/2 fänkål i bitar (kan uteslutas)
  • några persiljekvistar
  • 2 msk matolja
  • 1/2 fiskbuljongtärning
  • ca 2 liter vatten
  • 3 dl torrt, vitt vin
  • salt och peppar
  • 2 dl vispgrädde
  • ev hummer- el skaldjursfond på flaska
  • Tillbehör
  • 1 palsternacka
  • 1 morot
  • 1 bit purjolök (det gröna)
  • 4 tunna skivor chevre
  • 4 skivor formbröd
  • 4 små torskbitar (gärna lättrimmade,
  • d v s saltade en stund innan de läggs i kokvattnet)
  • 4 små bitar av rödtunga
  • 4 små laxbitar eller annan fisk
  • kräftstjärtarna

Gör så här

1
Ta vara på kräftstjärtarna och ta bort undre delen av huvudena, så att gälarna följer med. Krossa sedan skalen så blir de lättare att hantera i grytan.

2
Låt grönsakerna svettas en stund i matoljan. Lägg sedan ner kräftskalen. Tillsätt buljongtärningen och vatten så det täcker skalen. Låt koka upp. Sjud i 15–20 minuter. Låt svalna och sila ifrån buljongen. Fortsätt koka buljongen tills det återstår cirka 8 deciliter vätska. Tillsätt vinet och smaka av med salt och peppar.

3
Låt sjuda igen tills vinet kokat in något.

4
Tillsätt grädden och smaka av.

5
Om ytterligare skaldjurssmak önskas tillsätt lite skaldjurs- eller hummerfond.

6
Finstrimla palsternackan, moroten och purjolöken.

7
Lägg chevren på formbröd och gratinera i ugnen i 200 grader tills den fått fin färg.

8
Precis iföre servering: Pochera (sjud försiktigt) fiskbitarna i saltat vatten tills de är precis genomkokta. Koka grönsakerna cirka 1 minut i lättsaltat vatten. Om du vill ha kräftstjärtarna varma kan du lägga dem en stund i den heta soppan innan du lägger upp rätten.

9
Lägg upp grönsaker, kräftstjärtar och fiskbitar vackert i djupa tallrikar.

10
Häll soppan runt om. Servera toasten till. Njut.


Kommentar:
Vill man göra det ännu enklare (och billigare) kan man använda 1 dl skaldjursfond på flaska i stället för kräftskal.