Du behöver
- 4 päron
- 3 dl pressad apelsinsaft
- 1 1/2 dl strösocker
- 1 kanelstång
- 1 stjärnanis
- 1 msk kardemummakärnor
- 1/4 vaniljstång
- 1 nypa saffran
- Chokladgrädde:
- 1/2 gelatinblad
- 2 1/2 dl vispgrädde
- 1 msk flytande honung
- 50 g ljus choklad, finhackad
- 1/2 dl mjölk
- Karamelliserade nötter
- 3 msk strösocker
- 1 dl blandade grovt hackade nötter
- 1 tsk smör
Gör så här
1
Skala päronen; kapa av blomståndet, och dra skalaren i ett drag hela vägen från stjälkfästet, då blir det snygg yta.
2
Blanda apelsinsaft med socker och kryddor i en kastrull. Lägg i päronen. Sjud tills de är mjuka.
3
Ta upp päronen och koka ihop lagen till hälften. Värm upp päronen i den resterande lagen före servering. Skeda lite lag runt päronen på tallrikarna.
4
5
Lägg gelatinbladet i blöt i rikligt med kallt vatten 5 minuter. Koka upp grädde och honung, slå därefter grädden över den hackade chokladen. Tillsätt mjölken och det urkramade gelatinbladet och rör till en slät kräm. Ställ i kyl över natten och vispa upp
6
chokladgrädden vid servering. Forma ägg med en fuktad sked och lägg bredvid päronen.
7
8
Smält sockret i en liten stekpanna tills det är gyllenfärgat. Lägg i nötterna och smöret och rör runt. Häll upp på ett smörpapper och skilj nötterna från varandra medan de fortfarande är varma så de ligger var för sig. Låt kallna. Garnera med nötterna ovanpå chokladgrädden.
Vackraste juldesserten är ett saffranskokt päron garnerat med saffransstrån och vaniljstångsstrimla. Det serveras med chokladgrädde och karamelliserade nötter.