Du behöver

  • 2 ägg
  • lite bläckfiskbläck (om du kan hitta det, går utmärkt att undvara)
  • 1 msk ströbröd
  • 2 msk riven parmesanost
  • ca 2 dl vetemjöl + mjöl till kavling
  • Het basilikaröra:
  • 2 portioner
  • 1 liten gul lök, hackad
  • 2 rejäla vitlöksklyftor, hackade
  • 1 röd pepparfrukt, ca 25 g, väl urkärnad och strimlad, eller finhackad röd paprika och lite chilipeppar
  • 15-20 blad färsk, strimlad basilika eller torkad basilika och finhackad persilja
  • ca 10 körsbärstomater eller 2 normalstora tomater, grovt delade
  • 1-2 msk olivolja
  • salt
  • ca 200 g ansad bläckfisk, pilgrimsmusslor eller skalade räkor eller alla sorterna

Gör så här

1
Gör en slät, hanterbar deg av ingredienserna. Beräkna mjölmängden efter äggens storlek. Kavla ut degen till en tunn platta (ca 30 x 30 cm) på välmjölat underlag. Strö generöst med mjöl över plattan och rulla ihop den som en rulltårta. Skär den i smala skivor. Räta ut skivorna till långa remsor. Koka upp vatten. Lägg ner remsorna, lite i taget i vattnet. De flyter upp till ytan nästan ögonblickligen. Ta upp dem med hålslev och förvara dem i kallt vatten medan salsan tillagas. Hetta upp pastan i salsan strax före serveringen.

2
Så här gör du basilikaröran:

3
Fräs löksorter, pepparfrukt, basilika och tomater i oljan. Smaka av med salt. Låt havsdjuren fräsa med mot slutet av tillagningen. Följ anvisningarna på förpackningarna när du valt produkt.