Du behöver
- 2 ägg
- lite bläckfiskbläck (om du kan hitta det, går utmärkt att undvara)
- 1 msk ströbröd
- 2 msk riven parmesanost
- ca 2 dl vetemjöl + mjöl till kavling
- Het basilikaröra:
- 2 portioner
- 1 liten gul lök, hackad
- 2 rejäla vitlöksklyftor, hackade
- 1 röd pepparfrukt, ca 25 g, väl urkärnad och strimlad, eller finhackad röd paprika och lite chilipeppar
- 15-20 blad färsk, strimlad basilika eller torkad basilika och finhackad persilja
- ca 10 körsbärstomater eller 2 normalstora tomater, grovt delade
- 1-2 msk olivolja
- salt
- ca 200 g ansad bläckfisk, pilgrimsmusslor eller skalade räkor eller alla sorterna
Gör så här
1
Gör en slät, hanterbar deg av ingredienserna. Beräkna mjölmängden efter äggens storlek. Kavla ut degen till en tunn platta (ca 30 x 30 cm) på välmjölat underlag. Strö generöst med mjöl över plattan och rulla ihop den som en rulltårta. Skär den i smala skivor. Räta ut skivorna till långa remsor. Koka upp vatten. Lägg ner remsorna, lite i taget i vattnet. De flyter upp till ytan nästan ögonblickligen. Ta upp dem med hålslev och förvara dem i kallt vatten medan salsan tillagas. Hetta upp pastan i salsan strax före serveringen.
2
Så här gör du basilikaröran:
3
Fräs löksorter, pepparfrukt, basilika och tomater i oljan. Smaka av med salt. Låt havsdjuren fräsa med mot slutet av tillagningen. Följ anvisningarna på förpackningarna när du valt produkt.