Du behöver

  • 300 g färska rödbetor
  • 0.5 st purjolök
  • 1 msk olivolja
  • 8 dl ljus nötbuljong
  • 2 dl matlagningsyoghurt
  • 2.5 msk vinäger röd
  • salt ca 2 tsk
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 tsk strösocker
  • 2 msk persilja finhackad

Att lägga i:

1 st värmlandskorv 300 g
kryddgrönt

Gör så här

1
1. Skala rödbetorna med potatisskalare och riv dem fint på råkostjärn. Finstrimla purjon.

2
2. Fräs både riv och strimmel i oljan utan att bryna. Använd rymlig kastrull, cirka 2 liter.

3
3. Tillsätt buljong av fond eller tärning och koka upp under lock. Sänk till svag värme och låt soppan sjuda 10-15 minuter, tills betrivet känns lagom mjukt.

4
4. Tillsätt yoghurt och vinäger, smaka av med salt, peppar och socker. Rör i persiljan.

5
5. Värm korven i mikro eller varmvatten, skiva och fördela i sopptallrikar. Fyll upp med soppa och strö på kryddgrönt.