Du behöver

  • Kristyr:
  • 4 dl florsocker
  • 1 äggvita

Gör så här

1
Kristyr:

2
Dela först på gulan och äggvitan. Du kanske behöver hjälp av någon vuxen, för det är viktigt att ingen gula slinker med vitan.

3
Häll upp florsockret och äggvitan i en skål. Vispa länge med en elvisp, tills massan blir alldeles tjock och blank.

4
Om så behövs, tillsätt mer florsocker.

5
Stryk på kristyren med en bordskniv.

6
Söta huset:

7
Lägg skivor av smörgåsrån omlott, foga samman med kristyr och använd till väggar, golv och tak. Fönsteröppningarna är utskurna med en liten vass kniv. Fyllda rån är tjockare och kan användas som pelare och stöd. Pytsa upp vit kristyr i små skålar och färga med karamellfärg. Dekorera rånen med detta. Tryck ner strösselkulor innan kristyren torkat. Klä taket med små vita maränger.

8
Salta huset:

9
Det här huset är lite svårare att bygga.

10
Börja med att foga samman en grund av flera fyrkantiga bitar knäckebröd. Limma sockerbitar ovanpå. Du kan färga dem genom att droppa på utspädd

11
karamellfärg med pensel. Var försiktig, mycket färg gör att sockret löses upp.

12
Väggarna är ett galler av salta pinnar. Låt dem luta mot ett stöd, till exempel en liten kartong, när kristyren torkar. Dekorera med maränger och non-stop.


Kommentar:
De här husen är både fina och goda. Vi har byggt dem av kakor, salta pinnar och annat smått och gott.
De är fina på bordet på festen.
Sedan kan du äta upp dem!
Till våra hus använde vi maränger, smörgåsrån, fyllda rån, sockerbitar, salta pinnar och knäckebröd. Men det finns många andra olika sorts kex och kakor att bygga av, som till exempel chokladfingrar och små fyrkantiga mariekex. Du kommer säkert själv på egna byggen till ditt kalas.
Som lim och murbruk använde vi kristyr. Det är en seg smet som är gjord
av florsocker och äggvita och går att äta. Om du inte tänker äta upp ditt hus utan vill spara det kan du förstås limma ihop det med vanligt all-lim.