Du behöver

  • 200 g smör
  • 4 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 1 ägg
  • 1 dl strösocker
  • 1 krm salt
  • 1 krm hjorthornssalt
  • ca 13 dl vetemjöl
  • Till pensling:
  • smält smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker

Gör så här

1
Smält smöret. Tillsätt mjölken. Värm till 37 grader (fingervärme). Smula jästen i degbunken och vispa den slät med degvätskan. Tillsätt ägg, socker, saltsorter och ca 12 dl av mjölet (spar resten av mjölet till “kringelgörandet”. Arbeta degen slät och fin. Låt den jäsa ca 30 minuter eller till dubbel storlek under bakduk. Dela degen i 40 bitar och rulla ut dem till längder på ca 30 cm. Forma kringlor. Låt dem jäsa under bakduk till dubbel storlek (ca 30 minuter) på plåt med bakplåtspapper. Grädda kringlorna i 250 graders ugnsvärme ca 8 minuter.

2
Pensla med smält smör och strö på sockersorterna. Om du tänker frysa kringlorna så vänta med penslingen tills de ska tinas och avnjutas.