Du behöver
- 50 g smör eller margarin
- 2 msk kakao
- 2 st ägg
- 1 dl socker
- 1 dl mjölk
- 2.5 dl vetemjöl
- 0.5 tsk bakpulver
Till krämen:
50 g smör eller margarin
1 st äggula
2.5 msk socker
1 msk kakao
Gör så här
1
1. Smält smöret. Sikta kakaopulvret genom en tesil, så att det inte är klimpigt. Tillsätt kakaon i det smälta smöret.
2
2. Vispa äggen och sockret pösigt.
3
3. Häll kakaosmöret, under omrörning, ner i äggvispet.
4
4. Rör ner mjölken.
5
5. Blanda vetemjölet och bakpulvret och häll ner blandningen i chokladsmeten.
6
6. Smörj en liten rund form, cirka 18 cm i diameter. Klipp gärna till en rundel av bakplåtspapper, stor som formens botten, och smörj den. Då kan du vara säker på att kakan lossnar från botten. Lägg rundeln i botten på formen. Häll smeten i formen.
7
7. Grädda kakan i 225 grader mitt i ugnen i ca 15 minuter.
8
8. Ta ut kakan och stjälp upp den på ett smörpapper på ett galler. Låt den kallna.
9
9. Blanda chokladkrämen. Rör rumstempererat smör med äggula, kakao och socker till en jämn kräm. När kakan har kallnat brer man chokladkrämen över den med en smörkniv.
En riktig chock av choklad är den här kakan. “Visst låter det gott”, skriver Viktoria Trankärr, 14 år, i Kvicksund, som har skickat in receptet.