Du behöver
- 500 g gäddfilé
- 1/2 tsk salt
- några tunna strimlor citronskal
- 1 ägg
- 3 äggvitor
- vitpeppar
- 1/2 krm kajennpeppar
- 3 dl kall vispgrädde
- Sås:
- 4 schalottenlökar
- smör
- 1 dl torrt vitt vin
- 2 tsk vitvinsvinäger
- 5 dl fiskbuljong
- 1 1/2 dl vispgrädde
- ljus maizenaredning
- salt, vitpeppar
- färsk körvel eller ängssyra
- 1 påse rostad flagad mandel
- Servera till:
- pressad potatis
- hyvlade gula morötter
Gör så här
1
Skala potatisen och morötterna. Hyvla morötterna längs med, med hjälp av en osthyvel. Potatisen kokas som vanligt och pressas vid serveringen och morotsspånen kokas några minuter strax före serveringen.
2
Se till att fiskfiléerna är helt benfria. Ställ fisk, ägg och grädde i kylskåp så att allt får samma temperatur.
3
Skär filéerna i mindre bitar och lägg dem i matberedarens skål med kniven monterad. Strö på salt, lägg i citronstrimlorna och det hela ägget.
4
Mixa fisken några sekunder tills den är ganska finfördelad och slät.
5
Mixa i vitor och kryddor. Tillsätt också grädde, lite i taget. Färsen ska bli jämn och slät, men vara fast så att den går att forma.
6
(Mikra en klick av färsen så att du kan provsmaka.)
7
Fördela färsen i 10 smorda formar i en muffinsplåt. Täck med alfolie, ställ den kallt tills den ska gräddas i 200 grader varm ugn cirka 15 minuter.
8
Sås: Finhacka löken. Fräs den i lite matfett utan att den får färg. Slå på vin och vinäger. Koka ihop tills cirka hälften av vätskan är kvar. Häll på fiskbuljongen. Koka på nytt tills halva vätskemängden återstår. Tillsätt grädde och koka ytterligare 5 minuter. Red av med ljus maizenaredning så att såsen blir simmig. Smaka av med salt och peppar. Mixa körveln eller ängssyran i lite av såsen. Tillsätt resten av såsen och fortsätt mixa tills såsen är slät. (Väljer du ängssyra i såsen kan du utesluta vinägern.)
9
Lägg upp gäddmuffins, pressad potatis, morotsspån och mandelströdd sås på varma tallrikar.
Gäddmuffins och gäddqueneller är till smak och konsistens desamma. Receptet är ju fram till tilllagnigen exakt lika. Men att grädda dem som muffins är betydligt enklare än att koka queneller i buljong.