Du behöver
- 8 selleristjälkar
- 2 gula lökar
- 2 msk smör eller margarin
- 3 msk vetemjöl
- 11/2 dl torr cider
- 1l kycklingbuljong (tärning+vatten)
- 150 g blåmögelost
- 71/2 dl mjölk
- salt
- svartpeppar
- 1/2 dl vispgrädde
Gör så här
1
Skölj och finhacka sellerin. Skala och hacka löken. Fräs sellerin och löken i matfettet i en gryta, stor nog för soppkok, tillsammans till dess de är mjuka men inte bruna.
2
Tillsätt mjöl och rör i ca 1 min.
3
Ta bort grytan från värmen och tillsätt cider och kycklingbuljong.
4
Sätt tillbaka grytan på spisen och låt puttra under lock på svag värme ca 20 min.
5
Blanda den smulade osten med mjölken.
6
Häll i blandningen i soppan och låt det nästan koka upp.
7
Smaka av med salt och peppar.
8
Mixa soppan slät med mixerstav eller i en matberedare.
9
Tillsätt grädde.
10
Garnera med selleriblad och servera med krutonger.
(vid äggallergi – välj krutonger som passar!).