Du behöver

  • 8 selleristjälkar
  • 2 gula lökar
  • 2 msk smör eller margarin
  • 3 msk vetemjöl
  • 11/2 dl torr cider
  • 1l kycklingbuljong (tärning+vatten)
  • 150 g blåmögelost
  • 71/2 dl mjölk
  • salt
  • svartpeppar
  • 1/2 dl vispgrädde

Gör så här

1
Skölj och finhacka sellerin. Skala och hacka löken. Fräs sellerin och löken i matfettet i en gryta, stor nog för soppkok, tillsammans till dess de är mjuka men inte bruna.

2
Tillsätt mjöl och rör i ca 1 min.

3
Ta bort grytan från värmen och tillsätt cider och kycklingbuljong.

4
Sätt tillbaka grytan på spisen och låt puttra under lock på svag värme ca 20 min.

5
Blanda den smulade osten med mjölken.

6
Häll i blandningen i soppan och låt det nästan koka upp.

7
Smaka av med salt och peppar.

8
Mixa soppan slät med mixerstav eller i en matberedare.

9
Tillsätt grädde.

10
Garnera med selleriblad och servera med krutonger.


Kommentar:
(vid äggallergi – välj krutonger som passar!).