Du behöver

  • Botten:
  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g smör
  • 1 äggula
  • 1 msk kallt vatten
  • Fyllning 1:
  • 4 dl cr?me fra”che
  • 3/4 dl strösocker
  • Fyllning 2:
  • 4 citroner
  • 150 g smör
  • 1 3/4 dl strösocker
  • 4 ägg
  • 1 1/2 dl strösocker
  • Italiensk maräng:
  • 1 dl vatten
  • 3 dl strösocker
  • 4 äggvitor
  • 2 msk strösocker

Gör så här

1
Börja med bottnen och arbeta mjöl och smör smidigt tillsammans. Tillsätt äggulan och vattnet och blanda till en smidig deg. Kavla ut på mjölat bord. Klä en form, cirka 25 cm i diameter med löstagbar botten, med degen. Låt den vila kallt cirka 30 minuter. Grädda pajbottnen 15-20 minuter i 175 grader. Låt svalna. Blanda cr?me fra”che och socker till första fyllningen. Bred krämen på pajskalet och frys in det.

2
Tvätta citronerna och riv av skalet samt pressa saften ur dem. Smält smöret i en kastrull och tillsätt socker samt citronskal och saft. Vispa ihop ägg och socker och häll ner det i smörblandningen i kastrullen under omrörning. Vispa på svag värme tills krämen tjocknar. Sila ifrån skalen och ställ kallt. Bred på även denna kräm på den frysta kakan och förvara den i frysen.

3
Koka upp vatten och socker till marängen. Vispa upp äggvitorna och rör ner sockret. Vispa ihop äggviteskummet med sockerlagen och fortsätt vispa tills den svalnat. Bred ut marängen på den frysta kakan och gratinera den precis före serveringen i 250 grader 5 minuter så den får lite färg.


Kommentar:
Recepten är komponerade av Nils-Emil Ahlin och Kjell Appelgren.