Du behöver

  • 1 kg äpplen
  • 150 g färskost eller kesella
  • 1.5 dl grädde
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 msk citronsaft
  • 0.5 dl socker
  • 1 st ägg
  • 0.5 tsk vaniljsocker
  • smör eller margarin till formen

Täcke:

50 g smör eller margarin
0.5 dl havregryn
0.5 dl vetemjöl
0.5 dl brun farin
1 tsk kanel

Gör så här

1
Skala, kärna ur och hacka äpplena. Blanda färskosten med grädde, vetemjöl, citronsaft, strösocker, ägg och vaniljsocker till en jämn smet. Tillsätt äpplena och rör samman. Smörj en ugnssäker form och häll i smeten.

2
Blanda det mjuka matfettet till täcket med havregryn, vetemjöl, brun farin och kanel till en jämn smet. Bred ut smeten över äppelsmeten.

3
Grädda äppelgratängen i nedre delen av ugnen i 200° , 35 – 40 min tills äpplena känns mjuka och kakan är torr och krispig.

4
Låt kakan svalna eller bli helt kall innan den serveras med tunn eller vispad grädde eller vaniljglass.


Kommentar:
Det här är ett läsarrecept som inte är provlagat av Icakuriren.