Du behöver
- 50 g jäst
- 1 st porter flaska
- 1.5 dl mjölk
- 1 dl matolja
- 1 dl sirap mörk
- 0.5 msk salt
- 1.5 msk pomeransskal malda
- 1 tsk nejlika malda
- 1 tsk ingefära mald
- 5 dl rågsikt
- 9.5 dl vetemjöl
Fyllning:
50 g smör mjukt
0.5 dl sesamfrön
Pensling:
1 msk sirap
2 msk vatten
Gör så här
1
Smula jästen i en degbunke. Värm porter och mjölk tillsammans tills det är ljummet. Lös upp jästen i lite av degspadet och häll sedan i resten. Tillsätt olja, sirap, salt och kryddor. Tillsätt rågsikt och vetemjöl. Låt degen jäsa 40 minuter.
2
Sätt ugnen på 200 grader. Ta upp degen på bakbordet och arbeta den väl. Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en rektangulär kaka. Bred på smör och strö över sesamfrön. Rulla ihop som en rulltårta och skär rullen i 15 bitar och ställ dem med snittytan upp i smord rund form cirka 22 cm i diameter. Låt jäsa cirka 30 minuter till dubbel storlek. Pensla med sirapsvatten och grädda cirka 30 minuter.
Klicka på länkarna för fler recept från Icakurirens julbord.