Du behöver

  • 1 st gul lök
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 bitar purjolök (av det gröna)
  • 1.5 st zucchini (ca 500 g)
  • smör eller olja
  • mynta en handfull blad av färsk
  • 1 tsk mynta torkad
  • grönsaksbuljong drygt 1 liter
  • 2 dl matlagningsyoghurt
  • 1.5 msk citronsaft

Gör så här

1
Skala och hacka lök, vitlök och purjolök. Skölj och tärna zucchinin. Fräs löken glansig i lite smör eller olja, lägg i zucchinitärningarna, fräs några minuter och blanda i myntan. Häll på buljongen och koka under lock cirka 20 minuter tills grönsakerna är mjuka.

2
Ta upp grönsakerna med hålslev och kör dem till mos i mixer eller matberedare. Häll tillbaka moset i soppan, vispa i matlagningsyoghurt och koka upp. Låt soppan svalna och ställ den kallt till serveringen.

3
Servera med isbitar och lite hackad färsk mynta.


Kommentar:
I varma länder finns en tradition med kalla soppor. Många soppor kan serveras både varma och kalla.