Du behöver
- 1 st gul lök
- 1 st vitlöksklyfta
- 1 bitar purjolök (av det gröna)
- 1.5 st zucchini (ca 500 g)
- smör eller olja
- mynta en handfull blad av färsk
- 1 tsk mynta torkad
- grönsaksbuljong drygt 1 liter
- 2 dl matlagningsyoghurt
- 1.5 msk citronsaft
Gör så här
1
Skala och hacka lök, vitlök och purjolök. Skölj och tärna zucchinin. Fräs löken glansig i lite smör eller olja, lägg i zucchinitärningarna, fräs några minuter och blanda i myntan. Häll på buljongen och koka under lock cirka 20 minuter tills grönsakerna är mjuka.
2
Ta upp grönsakerna med hålslev och kör dem till mos i mixer eller matberedare. Häll tillbaka moset i soppan, vispa i matlagningsyoghurt och koka upp. Låt soppan svalna och ställ den kallt till serveringen.
3
Servera med isbitar och lite hackad färsk mynta.
I varma länder finns en tradition med kalla soppor. Många soppor kan serveras både varma och kalla.