Du behöver

  • 4 gösfiléer med skinnet kvar
  • salt, vitpeppar
  • 1-2 msk olivolja
  • 1 stånd blekselleri
  • 2-3 trädtomater (tamarillo) eller vanliga tomater
  • 2-3 msk smör
  • saften av 1 citron
  • 1-2 msk smulad färsk timjan
  • Svamppolenta:
  • 8 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 dl hackad blötlagd karljohanssvamp
  • 3 1/2 dl polentagryn
  • 1 dl riven parmesanost
  • Till servering:
  • 1-2 msk röd chiliolja
  • 3 dl fiskfond

Gör så här

1
Salta och peppra gösfiléerna på köttsidan. Skär några snitt i skinnet på skinnsidan. Halstra dem i lite olja i het panna.

2
Skär bleksellerin i bitar och trädtomaterna i klyftor. Fräs dem i smör i en traktörpanna tills de mjuknar, häll i lite citronsaft och låt grönsakerna fräsa i citron-smörskyn. Smaksätt med smulad timjan.

3
Koka upp vatten till polenta med salt och hackad avrunnen svamp. Häll i polentagrynen, rör om och koka upp. Sjud 15-20 minuter, dra kastrullen av plattan och rör i osten. Häll ut polentan i en liten oljad fyrkantig form med raka kanter. Låt stå tills polentan är fast. Skär den i bitar och grilla den på het panna eller stek den i smör.


Kommentar:
En rätt som serveras på Sletten Kro. Sletten är ett litet fiskeläge som ligger längs med Nordsjällands kust.