Du behöver
- 4 gösfiléer med skinnet kvar
- salt, vitpeppar
- 1-2 msk olivolja
- 1 stånd blekselleri
- 2-3 trädtomater (tamarillo) eller vanliga tomater
- 2-3 msk smör
- saften av 1 citron
- 1-2 msk smulad färsk timjan
- Svamppolenta:
- 8 dl vatten
- 1 tsk salt
- 1 dl hackad blötlagd karljohanssvamp
- 3 1/2 dl polentagryn
- 1 dl riven parmesanost
- Till servering:
- 1-2 msk röd chiliolja
- 3 dl fiskfond
Gör så här
1
Salta och peppra gösfiléerna på köttsidan. Skär några snitt i skinnet på skinnsidan. Halstra dem i lite olja i het panna.
2
Skär bleksellerin i bitar och trädtomaterna i klyftor. Fräs dem i smör i en traktörpanna tills de mjuknar, häll i lite citronsaft och låt grönsakerna fräsa i citron-smörskyn. Smaksätt med smulad timjan.
3
Koka upp vatten till polenta med salt och hackad avrunnen svamp. Häll i polentagrynen, rör om och koka upp. Sjud 15-20 minuter, dra kastrullen av plattan och rör i osten. Häll ut polentan i en liten oljad fyrkantig form med raka kanter. Låt stå tills polentan är fast. Skär den i bitar och grilla den på het panna eller stek den i smör.
En rätt som serveras på Sletten Kro. Sletten är ett litet fiskeläge som ligger längs med Nordsjällands kust.