Du behöver

  • ca 20 färska musslor
  • 2 schalottenlökar
  • 4 klyftor vitlök
  • olja
  • 1 dl vitt vin
  • 2 persiljekvistar
  • 1 burk musslor (450 g)
  • ca 40 stora skalade räkor
  • 1 1/2 dl vatten
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 1 krm strösocker
  • 1 paket saffran
  • 1 msk vetemjöl
  • kajennpeppar
  • vitpeppar
  • salt

Gör så här

1
Kontrollera att musslorna är levande. Skrubba och skölj dem väl.

2
Hacka lök och 2 av vitlöksklyftorna. Fräs i olja. Tillsätt vinet och persiljan. Koka upp alltsammans. Lägg i musslorna och låt dem koka under lock på stark värme i cirka 5 minuter. Skaka på grytan ett par gånger. Ta upp musslorna. Sila spadet, tillsätt musselspadet från burken och låt det hela koka ner till cirka 1/2 dl.

3
Blanda 1 dl olja med 2 finhackade vitlöksklyftor. Lägg ner räkorna och låt marinera på kall plats någon timme.

4
Koka upp vatten, musselspad, grädde, buljongtärning, socker och saffran. Red av med vetemjöl. Smaka av med pepparsorter och salt.

5
Trä upp burkmusslor och räkor på spett, gärna med någon grönsak. Värm eventuellt spetten lätt i stekpanna.

6
Blanda tillagad, färsk pasta med saffranssåsen. Servera de färska musslorna i sina skal som tillbehör.


Kommentar:
Ett recept från krogen “Slättens pasta” mitt ute på den värmländska Ölmeslätten.