Du behöver
- ca 20 färska musslor
- 2 schalottenlökar
- 4 klyftor vitlök
- olja
- 1 dl vitt vin
- 2 persiljekvistar
- 1 burk musslor (450 g)
- ca 40 stora skalade räkor
- 1 1/2 dl vatten
- 2 dl vispgrädde
- 1 fiskbuljongtärning
- 1 krm strösocker
- 1 paket saffran
- 1 msk vetemjöl
- kajennpeppar
- vitpeppar
- salt
Gör så här
1
Kontrollera att musslorna är levande. Skrubba och skölj dem väl.
2
Hacka lök och 2 av vitlöksklyftorna. Fräs i olja. Tillsätt vinet och persiljan. Koka upp alltsammans. Lägg i musslorna och låt dem koka under lock på stark värme i cirka 5 minuter. Skaka på grytan ett par gånger. Ta upp musslorna. Sila spadet, tillsätt musselspadet från burken och låt det hela koka ner till cirka 1/2 dl.
3
Blanda 1 dl olja med 2 finhackade vitlöksklyftor. Lägg ner räkorna och låt marinera på kall plats någon timme.
4
Koka upp vatten, musselspad, grädde, buljongtärning, socker och saffran. Red av med vetemjöl. Smaka av med pepparsorter och salt.
5
Trä upp burkmusslor och räkor på spett, gärna med någon grönsak. Värm eventuellt spetten lätt i stekpanna.
6
Blanda tillagad, färsk pasta med saffranssåsen. Servera de färska musslorna i sina skal som tillbehör.
Ett recept från krogen “Slättens pasta” mitt ute på den värmländska Ölmeslätten.