Du behöver

  • 3 st ägg
  • 2.5 dl strösocker
  • 1 krm saffran
  • 1 tsk rosenvatten från apotek
  • 1.5 dl vetemjöl
  • 0.5 krm muskotblomma stött
  • 1 krm salt
  • smör ca 2 msk

Gör så här

1
Sätt ugnen på 225 grader.

2
Vispa ägg och socker med elvisp minst 5 minuter. Smeten ska bli seg och fluffig. Lös upp saffran med lite rosenvatten.

3
Rör ner vetemjöl, kryddor och rosenvatten i äggsmeten.

4
Häll smeten i en avlång teflonform som rymmer 2 liter. Täck med aluminiumfolie. Grädda i ugn, i vattenbad 1 timme och 15 minuter. Prova med en sticka att kakan är genomgräddad.

5
Stjälp upp kakan på galler och låt den svalna.

6
Skär kakan i skivor och skär tre jack i ena kanten på skivorna.

7
Smält smör i en stekpanna, lägg i kakskivorna och bryn dem försiktigt på båda sidor.


Kommentar:
Det här är ett av recepten i “Meny från Brahes tid” från restaurang Strandgården på Visings ö.