Du behöver

  • 4 skiva laxfilé (ca 600 g), 3-4 cm breda
  • salt en aning
  • smör eller margarin

Apelsinsås:

3 st apelsiner
1 st lök finhackad gul liten
1 msk margarin
1 1/2 dl buljong ljus
1 msk vitvinsvinäger
1 st lagerblad 1
1 msk honung (flytande)
1.5 st pressade vitlöksklyftor
1-1 1/2 msk maizena + lite vatten

Gör så här

1
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg de skinn- och benfria laxfiléskivorna i en smord ugnssäker form. Strö över lite salt. Placera en ärtstor klick matfett på varje skiva.

2
Baka laxen i ugnen 12-15 minuter eller tills fiskköttet bara stelnat rakt igenom. (Peta lite med en gaffel och kika.)

3
Gör såsen medan laxen står i ugnen: Pressa saften ur apelsinerna. Fräs den finhackade löken blank (utan färg) i matfettet. Häll på pressad apelsin, buljong och vinäger.

4
Tillsätt lagerblad, salt, honung och vitlök. Koka utan lock på svag värme cirka 10 minuter. Rör ut maizena (börja med 1 msk) med lite vatten till lätt redning och vispa ner den i såsen, som inte ska vara för tunn.

5
Värm kroketter i ugnen enligt anvisningar på påsen. Låt gurka och purjo få ett snabbt uppkok i en aning saltat vatten och sedan rinna av väl.