Du behöver

  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 100 g smör mjukt
  • 1 dl sirap eller 1 dl strösocker
  • 1.5 tsk salt
  • 2 tsk kardemummakärnor stötta
  • 1 st ägg
  • 12.5 dl vetemjöl

Fyllning:

150 g smör mjukt
1 dl strösocker
0.5 dl vaniljsocker
1 st ägg till pensling
pärlsocker

Gör så här

Ljumma mjölken. Lös jästen i mjölken och tillsätt smör, sirap, salt, kardemumma och ägg. Använd matberedare eller en bunke. Arbeta in mjölet, lite i taget, tills degen släpper kanterna. Låt den jäsa i 30 minuter. Kavla ut degen på lätt mjölat bakbord till en rektangulär platta. Bred ut smöret. Blanda strösocker och vaniljsocker och fördela det över degen. Det ska nästan vara drivor av sockret. Klappa in sockret försiktigt i smöret med händerna. Vik degen dubbel på bredden och skär i 2 cm tjocka remsor. Tvinna varje remsa försiktigt och snurra den sedan kring lång- och pekfingrarna och fäst den sista snutten under bullen. Lägg dem på papprade plåtar. Låt dem jäsa till dubbel storlek, cirka 15 minuter. Sätt ugnen på 175 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda dem i 10-15 minuter. Låt dem svalna.


Kommentar:
Receptet kommer från Långängens gård på Lidingö. Fler recept, se länkar nedan.