Du behöver
- 1 1/2 kilo benfria grytbitar av lamm
- 5 dl black eye-bönor
- 3 röda chilipepparfrukter
- 3-4 gula lökar
- 10 vitlöksklyftor
- 1 dl olivolja
- 4 kuvert, à 1/2 g saffran
- 5 lagerblad
- 1 1/2 liter hönsbuljong av tärning
- 3-4 citroner
- salt, peppar
Gör så här
Börja med att lägga bönorna i blöt över en natt (eller dag). Dela chilifrukterna och skrapa ur frön och trådar. Skala lök och vitlök. Finhacka chili, lök och vitlök. Hetta upp oljan i stor stekpanna, Fräs chili/lök-hacket i omgångar tillsammans med köttbitarna. Ungefär så mycket per gång att det knappt täcker botten i pannan. Lägg över i en stor järngryta vartefter. Rör i saffran och lagerblad när allt kött ligger i grytan. Späd med buljong och pressad citronsaft. Blanda om ordentligt och smaka av med salt och peppar. Ge grytan ett uppkok och låt den sedan småputtra under lock och över svag värme i cirka 15-20 minuter. Lägg i de blötlagda bönorna och koka vidare under lock i 20-30 minuter eller tills köttet är mört och bönorna mjuka.
Grytan måste förberedas minst en dag i förväg eftersom bönorna ska ligga i blöt i 10 timmar. Den blir också mycket godare av att stå och låta alla kryddorna mogna!