Du behöver

  • 6 dl lingon
  • saft pressad av 2 apelsiner
  • 2.5 dl florsocker
  • 0.5 l jordgubbar (250 g) halverade
  • 1.5 dl yoghurt naturell
  • 2 dl lätt crème fraiche eller mascarpone
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 8 st maränger eller en påse småmaränger

Gör så här

1
Kompott: Lägg lingonen i en kastrull. Häll över apelsinsaften och koka upp. Sjud bären 4-6 minuter.

2
Ta kastrullen åt sidan och rör ner florsockret. Rör tills det löst sig. Låt kompotten svalna något. Vänd ner jordgubbarna.

3
Gräddpös: Blanda lätt samman yoghurt och crème fraîche eller mascarpone. Vispa grädden fast med vaniljsockret. Vänd grädden med lätt hand i yoghurtblandningen.

4
Krossa hälften av marängerna. Fördela de hela på fyra tallrikar. Skeda gräddpöset över, därefter kompott och toppa slutligen med krossad maräng.