Du behöver

  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk
  • 150 g smör
  • 1 dl sirap eller 1 dl strösocker
  • 1 krm salt
  • apelsin rivet skal av 1
  • 14.5 dl vetemjöl

Fyllning:

300 g mandelmassa
apelsin rivet skal av 1 1/2
1.5 msk likör 43
1.5 msk pressad apelsinsaft
125 g smör rumsvarmt
ägg uppvispat
pärlsocker

Gör så här

1
Finfördela jästen i en bunke. Rör ut den i lite av den kalla mjölken.

2
Smält smöret i en kastrull och häll på resten av mjölken. Ljumma blandningen till 37 grader. Häll det över jästen. Rör ner sirap, salt och rivet apelsinskal. Blanda ner vetemjöl och arbeta degen tills den släpper bunkens kanter. Täck med bakduk och låt den jäsa till sin dubbla storlek cirka 30 minuter.

3
Sätt ugnen på 225 grader. Riv mandelmassan fint och blanda den i en skål med rivet apelsinskal, likör och apelsinsaft.

4
Ta upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i två delar. Kavla ut en del i taget till cirka 60×25 cm.

5
Bred på smör och fördela mandelmasseblandningen jämnt ovanpå. Rulla ihop och skär till cirka 2 cm breda bullar som läggs en och en på en plåt med små bullpapper eller bakplåtspapper. Bullarna kan också läggas ganska tätt ihop i en smörad rund form och jäser då ihop till en stor butterkaka. Låt jäsa 20 minuter.

6
Pensla med ägg och strö på pärlsocker. Grädda bullarna mitt i ugnen 5-10 minuter, och butterkakan på nedersta falsen cirka 20 minuter.

7
Låt svalna på galler.


Kommentar:
Det här är ett läsarrecept som inte är provlagat av Icakurirens matredaktion.